در گذشته باتری اکثر گوشی ها قابل جدا شدن بود، بدین معنی که هر فردی می توانست قاب پشتی تلفن را باز کند و باتری را براحتی از موبایل جدا کند و آن را تعویض کند. اما امروزه بنا به دلایل مختلف، سیاست شرکت های مختلف سامسونگ،شیائومی و سایر شرکت ها عوض شده است و باتری اکثر گوشی های هوشمند براحتی قابل تعویض نمی باشد و برای تعویض کردن آن باید گوشی خود را به یک تعمیرکار موبایل تحویل بدهید. در برخی مدل های گوشی نیز تا ال سی دی گوشی را باز نکنید نمی توانید باتری موبایل را تعویض کنید. احتمالا با همین یک دلیل متوجه اهمیت مراقبت از باتری گوشی شده اید. اما دلایل بیشتری نیز هستند که ما را قانع کند از باتری گوشی مراقبت کنیم. افزایش قیمت باتری های موبایل نیز یکی دیگر از دلایل مراقبت از باتری گوشی موبایل می باشد. اما چگونه از باتری گوشی مراقبت کنیم؟ برای پاسخ به این سوال 10 روش افزایش طول عمر باتری گوشی را برای شما توضیح داده ایم، اما قبل از آن، انواع باتری موبایل را شرح داده ایم که در ادامه مقاله به آن خواهیم پرداخت.
فهرست مطالب
انواع باتری موبایل و ساختار آن
پیشرفت فناوری های مرتبط با باتری موبایل معمولا از پیشرفت سایر قطعات موبایل کندتر بوده است. به عنوان مثال دوربین و صفحه نمایش و سایر قسمت های گوشی های هوشمند با سرعت بیشتری پیشرفت می کنند همچنین اضافه شدن آپشن های جدید به گوشی های هوشمند نیز باعث می باشد که گوشی های هوشمند بالارده و میان رده نیاز به انرژی بیشتری داشته باشند. این دلایل باعث می شود که پیشرفت فناوری های بکار رفته در باتری ها نیز زیاد به چشم نیاید و هر چقدر باتری های پیشرفته تر می شوند، از آن طرف مصرف انرژی گوشی ها نیز افزایش پیدا می کند. البته در بحث سرعت شارژ شدن، باتری های گوشی های هوشمند پیشرفت های بسیار زیادی حاصل شده است و امروزه باتری هایی به بازار عرضه شده اند که کمتر از 5 دقیقه شارژ کامل می شوند. در ادامه انواع باتری موبایل را معرفی می کنیم:
- نیکل کادمیوم NiCad (Nickle cadmium): باتریهای قابل شارژ هستند که معمولاً در دستگاههای الکترونیکی از جمله گوشیهای هوشمند یافت میشوند. باتریهای NiCad با طول عمر طولانی و قیمت نسبتاً مقرون به صرفه، ارزشمند هستند و در صورت خرابی، به راحتی قابل تعویض هستند.فن آوری باتری شامل دو الکترود متشکل از اکسیداسیون نیکل و فلز کادمیوم است که توسط یک جداکننده از هم جدا شده و سپس در الکترولیت هیدروکسید نیکل یا محلول آبی هیدروکسید پتاسیم غوطه ور می شود که باعث واکنش های شیمیایی بین راست به چپ می شود و جریان DC تولید می کند که سپس می تواند به عنوان انرژی ذخیره شود. نقطه ضعف این باتری ها اثر حافظه است، بدین معنی که با هر بار شارژ، ظرفیت آن ها نیز کمتر می شود.این نوع باتری امروزه کاربرد کمتری در گوشی های موبایل دارد و بیشتر در لپ تاپ،انواع تجهیزات پزشکی و و دوربین های فیلمبرداری کاربرد دارد.
- باتری نیکل فلز هیدارت NiMH (Nickle Metal Hydrate): باتری نیکل متال هیدرات، زمانی بهترین انتخاب برای گوشی های موبایل سراسر جهان بودند و چگالی انرژی بالایی را ارائه میکردند و در عین حال سبکتر از سایر باتری ها بودند. با این حال، متأسفانه، آنها از مشکلات اثر حافظه رنج می برند و به طور کلی قدرت کمتری دارند، به این معنی که طول عمر آنها کوتاه تر است. سلول های هیدرید نیکل-فلز از یک آند ساخته شده از آلیاژهای جاذب هیدروژن و یک الکترولیت متشکل از هیدروکسید پتاسیم استفاده می کنند. مواد شیمیایی آنها نسبت به باتریهای نیکل کادمیوم یا باتریهای اسید سرب بهتر است و نسبت به سلولهای اکسید کبالت و پلیمری لیتیوم یون، دوستدار محیطزیست است.امروزه این نوع باتری نیز کاربرد کمی در گوشی های هوشمند دارند و بیشتر در سایر وسایل الکترونیکی کاربرد دارند.
- باتری لیتیوم یون Li-ion (Lithium ion): امروزه اکثر گوشی های هوشمند دارای باتری لیتیوم یون هستند و تعداد محدودی از گوشی ها و آن هم گوشی های قدیمی از سایر باتری ها استفاده می کنند. باتری های لیتیوم یونی از چهار عنصر کلیدی تشکیل شده اند: الکترودهای مثبت و منفی، الکترولیت و جداکننده. الکترود مثبت معمولاً از کبالت، نیکل، منگنز و سایر اکسیدهای فلزی تشکیل شده است. باتریهای لیتیوم یون کوچکتر و مناسبتر برای گوشی های هوشمند بالارده می باشند.همچنین این نوع باتری ها تحت تاثیر اثر حافظه قرار نمی گیرد.
- باتری لیتیوم پلیمر Li-Poly (Lithium Polymer): باتریهای لیتیوم پلیمری جایگزینی عالی برای سلولهای سنتی نیکل-کادمیم یا نیکل-فلز هیدرید هستند، با چگالی انرژی بالاتر آنها این امکان را فراهم میکند که با یک باتری با اندازه یکسان، توان بیشتری را برای گوشی هوشمند خود فراهم کنید. علاوه بر این، سلولهای لیتیوم پلیمری از اثر حافظه رنج نمیبرند، بنابراین میتوان آنها را بارها و بارها بدون از دست دادن ظرفیت، شارژ و تخلیه کرد. با این حال امروزه این نوع باتری نیز کاربرد زیادی در گوشی های هوشمند جدید و بالارده ندارد و در گوشی های قدیمی تر کاربرد داشته است.
چگونه عمر باتری گوشی را افزایش دهیم؟
هیچ باتریای به خوبی و کیفیت باتری اصلی گوشی شما نخواهد بود، در نتیجه بهترین کار این است که به شیوهای درست از باتری گوشی محافظت کنید تا دچار عیب و ایراد نشود و بتوانید در مدت زمان بیشتری از گوشی خود استفاده کنید. قوی بودن باتری گوشی میتواند ساعتها شما را از شارژر ، بی نیاز کند و به راحتی در هر لحظه گوشی شما شارژ داشته باشد و بتوانید از آن استفاده کنید.برای مراقبت از باتری گوشی و افزایش طول عمر آن،اقدامات زیادی باید انجام دهید. اما برخی از آن ها اولویت بیشتری دارند که باید مد نظر داشته باشید. 10 روش افزایش طول عمر باتری را برای شما توضیح داده ایم که در ادامه به بررسی آن ها می پردازیم.
روش های مراقبت از باتری گوشی و افزایش طول عمر
-
درصد باتری گوشی را بین 20 تا 90 نگه دارید
خالی شدن کامل باتری میتواند انجام واکنشهای شیمیایی را سبب شود که با گذشت زمان، به کاهش عمر باتری میانجامد. اگر به سلامت باتری گوشی اهمیت بسیاری میدهید، بهتر است باتری را پس از رسیدن به حدود ۳۰ و در نهایت ۲۰ درصد، مجددا شارژ کنید.
البته بهترین بازه شارژ گوشی از ۲۰ الی 90 درصد است؛ یعنی اجازه پایین آمدن شارژ باتری به پایین ۲۰ درصد ندهید و از طرفی نگذارید باتری به شارژ بالاتر از 9۰ درصد برسد.باتری گوشی در صورت خالی شدن آسیب زیادی به آن میزند و یکی از دلایل خالی شدن شارژ گوشی است؛ این موضوع در حدی است که سازندههای گوشی هوشمند همواره باتری محصولات جدید خود را تا ۵۰ درصد شارژ و سپس به بازار عرضه میکنند.
-
از افزایش دمای باتری گوشی جلوگیر کنید
تمامی روش هایی که باعث کاهش دمای باتری گوشی می شود به کار ببندید و اجازه ندهید باتری گوشی هوشمند زیاد داغ شود. به عنوان مثال گوشی خود را در معرض مستقیم نور خورشید قرار ندهید، در روزهای بسیار گرم گوشی خود را در جیب و یا کیف خود قرار ندهید، هنگامی که گوشی در حال شارژ شدن است از آن استفاده نکنید، به مدت طولانی با گوشی بازی نکنید و بین بازی به آن استراحت بدهید، از فن های خنک کننده استفاده کنید،نور صفحه نمایش را کم کنید، حالت Battery Safe Mode را فعال کنید. همچنین در هوای بسیار سرد نیز زیاد از گوشی خود استفاده نکنید. خاموش کردن لوکیشن، اینترنت گوشی و Wi-Fi گوشی نیز در کاهش دمای باتری موثرهستند. همچنین برنامه های پس زمینه را ببندید، از بک گراند تیره استفاده کنید،از حالت Night Mode استفاده کنید،نوتیفیکشن برنامه های غیرضروری را غیرفعال کنید و در مواقع ضروری حالت Airplan Mode را فعال کنید.در صورتیکه از طریق بلوتوث به سایر لوازم جانبی مانند ایرپاد و ساعت هوشمند متصل هستید فقط در مواقع ضروری این اتصال برقرار باشد.بازی های سنگین و نرم افزارهای سنگین بر روی گوشی نصب نکنید.
-
حالت ذخیره انرژی power Saving Mode را فعال کنید
حالت ذخیره انرژی باتری یا همان Power Saving Mode ، زمانی کاربرد دارد که نمی توانید گوشی خود را به شارژ بزنید و به شارژ گوشی خود نیز نیاز دارید. زمانی که قابلیت ذخیره باتری را فعال میکنیم یعنی به لحاظ نرمافزاری و سختافزاری دستگاه شروع به کاهش مصرف باتری میکند. به این معنا که کارایی و عملکرد دستگاه شما را برای مصرف انرژی کمتر سوق می دهد.درنتیجه سرعت گوشی شما کمی کاهش می یابد اما مدت زمان بیشتری روشن خواهد ماند.
در این حالت گوشی یا تبلت شما کمتر ویبره خواهد داشت. موقعیت مکانی دستگاه یعنی GPS خاموش میشود و این یعنی مسیریابی در نقشه گوگل عمل نخواهد کرد. علاوه بر آن، مصرف انرژی در پس زمینه نیز محدود خواهند شد؛ به این ترتیب ایمیل، شبکههای اجتماعی و دیگر برنامهها تا وقتی که آنها را اجرا نکنید محتوا را بهروزرسانی نخواهند کرد.
همچنین در بخش سختافزاری عملکرد پردازنده یا همان CPU گوشی محدود میشود.برخی وظیفهی پردازش عملکردهای سنگین مثل بازی را برعهده دارند و برخی دیگر کارهای سبک را انجام میدهند. زمانی که باتری سیور یا حالت ذخیره باتری را فعال میکنید هستههایی که عملکردهای سنگین را برعهده دارند غیرفعال میشوند و همهی وظایف پردازش گوشی بر عهدهی هستههای فرعی قرار میگیرد.
-
از شارژر اورجینال گوشی خود استفاده کنید
استفاده از شارژرهای غیراورجینال و غیر اصلی تا زمانیکه آن شارژرها از فناوری شارژ مطابق با گوشی شما پشتیبانی کند و توان خروجی مطابق با گوشی شما داشته باشد ایرادی ندارد. اما استفاده از هر نوع شارژری که دارای کیفیت و استانداردهای مورد نیاز نباشد و توان خروجی آن نیز با گوشی شما مطابقت نداشته باشد، 100 درصد طول عمر باتری گوشی شما را کاهش خواهد داد.برای کسب اطلاعات بیتشر به مقاله بهترین شارژر گوشی موبایل مراجعه کنید.
-
شب تا صبح گوشی خود را به شارژ نزنید
خبر خوب این است که گوشی های هوشمند به قدری پیشرفت کرده اند که پس از زمانی که به اندازه کافی شارژ شوند، عمل شارژ را متوقف می کنند. بنابراین در شارژ ماندن گوشی بعد از پر شدن، خطری مانند آتش سوزی نخواهند داشت، اما می تواند بر اثر گرم شدن باتری گوشی، منجر به کاهش طول عمر باتری گوشی شود.شارژ کردن گوشی از شب تا صبح میتواند باعث گرم شدن زیاد باتری شود. برای جلوگیری از این مشکل بهتر است که قاب گوشی را هنگام شارژ شدن از موبایل خود جدا کنید.
بنابراین شارژ کردن گوشی از شب تا صبح کاملا بی خطر است، فقط باید اطمینان حاصل کنید که گرمای بیش از حد به آن وارد نمیشود؛ زیرا داغ شدن گوشی باعث مشکلاتی میشود که باعث کاهش طول عمر باتری خواهد شد. در واقع گرما بر عمر باتری تأثیر منفی می گذارد. البته برای جلوگیری از این مشکل می توانید از تبدیل های تایمردار استفاده کنید که بعد از 1.5 شارژ عملیات شارژ را متوقف می کند.
-
همواره گوشی خود را آپدیت کنید
گاهی اوقات برخی مشکلات نرم افزاری و باگ های گوشی می تواند منجر به فشار بیش از حد بر روی باتری گوشی شود و طول عمر باتری گوشی را کاهش دهد. توسعه دهندگان از طریق ارائه آپدیت های جدید اندروید و IOS این باگ ها را برطرف می کنند، درنتیجه همیشه گوشی خود را آپدیت کنید تا این باگ های نرم افزاری بر روی باتری گوشی شما تاثیر منفی نگذارد.
-
همیشه وضعیت سلامت باتری گوشی خود را چک کنید
برای آگاهی از وضعیت سلامت باتری گوشی خود، با توجه به برند گوشی می توانید یکی از روش های زیر را انجام دهید:
در گوشی های آیفون می توانید به مسیر Setting>Battery>Battery Health بروید و سلامت باتری گوشی آیفون خود را مشاهده کنید.
در گوشی های سامسونگ برنامه Samsung Members را باز کنید و مسیر Get Help>Interactive Checks Or View Tests>Battery Status را طی کنید و سلامت باتری گوشی خود را مشاهده کنید.
در سایر گوشی های اندروید دیگر می توانید کد *#*#4636#*#* شماره گیری کنید و در منویی که باز می شود گزینه Battery information را انتخاب کنید تا سلامت باتری گوشی خود را مشاهده کنید.
همچنین می توانید با نصب نرم افزارهایی مانند CPU-Z،Battery by MacroPinch،AccuBattery by Digibites از وضعیت سلامت باتری گوشی خود آگاهی پیدا کنید.
-
خاموش کردن گوشی هنگام شارژ (بهترین روش شارژ کردن گوشی)
یکی دیگر از مواردی که در شارژ شدن صحیح دستگاه و مراقبت از باتری گوشی تأثیر مستقیم دارد، خاموش کردن گوشی هنگام شارژ می باشد. زمانیکه گوشی موبایل خود را به شارژر متصل کردهاید، بهترین حالت، عدم استفاده از آن و خاموش کردن گوشی است. تحت این شرایط گوشی کمتر داغ می شود و هنگام شارژ از گوشی هیچ استفاده ای نمی شود، بنابراین عملیات شارژ به بهترین شکل انجام خواهد شد.
-
عدم خالی کردن باتری گوشی
ممکن است قبلا شنیده باشید که باید اجازه دهید شارژ باتری شما به صفر برسد و سپس آن را به شارژر وصل کنید. این موضوع برای باتری های قدیمی Ni-Cad صدق می کرده و حالا که در گوشی ها از باتری های لیتیوم یونی استفاده میشود، باید کاملا برعکس عمل کنید. یعنی نباید اجازه دهید شارژ باتری به صفر برسد.روش شارژ باتری لیتیوم پلیمری به این صورت است که باید شارژ آن بین 50 تا 80 درصد نگه داشته شود. در این حالت از یون های شارژ شده بهره گرفته می شود و در نتیجه عمر باتری نیز طولانی تر می شود. موبایل های اندروید و iOS به شما این امکان را میدهند تا از حالت های کم مصرف برای افزایش عمر باتری در طول روز استفاده کنید که باعث طول عمر بیشتر باتری میشود.
-
کاهش روشنایی و رزولوشن صفحه نمایش گوشی (بهترین روش مراقبت از باتری گوشی)
شاید ساده به نظر برسد، اما کاهش روشنایی و رزولوشن صفحه گوشی تاثیر بسیار زیادی بر افزایش طول عمر باتری گوشی دارد.بیشترین استفاده ای که شما دارید از صفحه لمسی گوشی است و به همین دلیل کاهش شارژ و افزایش میزان مصرف کاملا به نمایشگر گوشی بستگی دارد. یکی از ساده ترین روش هایی که شما می توانید با استفاده از نور و روشنایی صفحه گوشی خود را کاهش دهید، وارد شدن از بخش تنظیمات گوشی می باشد. شما می توانید با وارد شدن به بخش settings و انتخاب گزینه Display & Brightness این تنظیمات را انجام دهید. این کار به صورت دستی انجام می شود و هم برای گوشی های اندروید و ios امکان پذیر است.
آیا باتری خراب به گوشی صدمه میزند؟
صد در صد باتری معیوب نه تنها به گوشی آسیب می زند بلکه می تواند خطرناک باشد و منجر به انفجار شود. باتری خراب گوشی نه تنها باعث کند شدن و هنگ کردن گوشی می شود، می تواند به قطعات سخت افزاری و داخلی گوشی مخصوصا مدار شارژ گوشی آسیب جدی وارد کند.
آیا پاوربانک باتری گوشی را خراب میکند
پاوربانک در واقع یک شارژر همراه به حساب می آید، بنابراین همانند یک شارژر باکیفیت باید از جدیدترین فناوری های شارژ مطابق با مدل گوشی شما پشتیبانی کند و توان خروجی مطابق با مدل گوشی شما را ارائه دهد تا منجر به کاهش عمر مفید باتری گوشی نشود. بنابراین اگر از یک پاوربانک بی کیفیت و فاقد استانداردهای لازم استفاده می کنید، درواقع طول عمر باتری گوشی خود را کاهش می دهید.
سخن پایانی
برای مراقبت از باتری گوشی خود اقدامات بسیار زیادی می توان انجام داد،اما ما در این مقاله مهمترین روش های افزایش طول عمر باتری را برای شما توضیح داده ایم تا بتوانید از حداکثر کارایی باتری گوشی خود استفاده کنید. عدم استفاده از گوشی در هوای بسیار گرم و بسیار سرد، استفاده نکردن از گوشی هنگامی که در حال شارژ شدن است،عدم خالی کردن باتری گوشی، شب تا صبح گوشی را در شارژ قرار ندادن و چندین اقدام حیاتی دیگر در این مقاله توضیح داده شده اند. انواع باتری های گوشی های هوشمند و جدیدترین و پرکاربرد ترین نوع باتری به کار رفته در گوشی های هوشمند نیز به طور کامل توضیح داده شده اند.